Ciasto kataifi, znane również jako kadayef, to popularny składnik słodkich deserów w kuchniach Bliskiego Wschodu, Bałkanów oraz Grecji. W Europie, a szczególnie w Polsce, zdobyło ono popularność w zeszłym roku, wraz z szalonym sukcesem dubajskiej czekolady, którego ciasto kataifi jest podstawowym składnikiem. Dziś przyjrzymy się bliżej historii tego wyjątkowego produktu.
Jeśli chcesz poczęstować się wypiekami z ciasta kataifi, przygotowanymi własnoręcznie, nie ma sprawy! Ciasto kupisz w Tortowni na Bema – jednej z najlepszych wrocławskich cukierni. A żeby dowiedzieć się więcej o tym, z jakich składników i w jaki sposób jest przygotowywane, czytaj tutaj. Na stronie możesz również złożyć zamówienie online lub umówić się na dostawę ciasta pod wskazany adres.
Ciasto kataifi: początki
Pierwsze wzmianki o ciastach podobnych do kataifi pochodzą z czasów starożytnych, kiedy to na Wschodzie popularne stało się kilka technik wyrabiania cienkiego, włóknistego ciasta.
Jednak pochodzenie ciasta kataifi nie jest jednoznacznie udokumentowane. Jedna z teorii sugeruje, że wywodzi się ono ze starożytnego Egiptu, gdzie było przygotowywane podczas religijnych świąt. Wzmianki o nim pojawiają się już w pismach z X wieku, choć wówczas miało formę bardziej zbliżoną do naleśników z nadzieniem. Inne źródła wskazują na jego pochodzenie z Imperium Osmańskiego, skąd później rozprzestrzeniło się do różnych krajów regionu.
Sama nazwa „kataifi” wywodzi się z greckiego słowa „kadaif”, które oznacza „włókno” lub „nitkę”, co doskonale oddaje charakterystykę tego ciasta, którego struktura przypomina nieco drobne nitki makaronu. Przygotowanie ciasta wymaga precyzji i wprawy, gdyż każdą nitkę należy starannie oddzielić i ułożyć.
Kataifi w kuchni tureckiej
Swoją współczesną wersją ciasto kataifi zawdzięcza kuchni tureckiej, w której stało się ono podstawowym elementem wielu słodkości, obecnie uznawanych za tradycyjne. W Turcji kataifi jest często podawane podczas specjalnych okazji i świąt, co podkreśla jego znaczenie kulturowe. Wśród popularnych tureckich deserów z kataifi znajdują się künefe z nadzieniem z sera, ekmek kadayıfı (klasyczny deser z nadzieniem z kremu lub śmietany), fıstıklı kadayıf, czyli pieczone ciasto kataifi z kruszonymi pistacjami i inne.
Kataifi w kuchni greckiej
W dzisiejszej Grecji kataifi jest nieodłącznym elementem świątecznych stołów, szczególnie podczas Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Tradycyjne greckie ciasto ekmek kataifi składa się z trzech warstw: rozdrobionego ciasta filo (kataifi), aksamitnego kremu budyniowego (ekmek) i puszystej bitej śmietany na wierzchu. Całość wieńczy posypka z orzechów, takich jak pistacje czy migdały.
Kataifi w krajach arabskich
W krajach arabskich ciasto kataifi jest często używane do przygotowywania deserów takich jak kunafa, gdzie cienkie nitki ciasta są łączone z serem lub orzechami i nasączane słodkim syropem. Te słodkości są nieodłącznym elementem uroczystości rodzinnych i religijnych, symbolizując gościnność i wspólnotę.