Kasza gryczana cieszy się uznaniem wśród miłośników zdrowego stylu życia. Podpowiadamy, czym wyróżnia się ten produkt i komu można go polecić. Poznaj szczegóły, a na pewno wprowadzisz kaszę do menu!

Kasza gryczana – charakterystyka

Kaszę gryczaną produkuje się z obłuskanych nasion gryki zwyczajnej. W zależności od sposobu obróbki wyróżniamy kaszę zwykłą (całą, łamaną i łamaną drobną) oraz kaszę gryczaną prażoną (całą i łamaną). Dania z kaszy gryczanej cieszą się szczególnym zainteresowaniem w Polsce. Ponadto produkt ten ceniony jest z uwagi na właściwości zdrowotne i może być stosowany w różnych rodzajach diet.

Warto zaznaczyć, że kasza gryczana niepalona ma dużo więcej wartości odżywczych, więc zdecydowanie warto włączyć ją do diety. Może z powodzeniem stanowić bazę posiłku i perfekcyjnie zastąpi ziemniaki, makaron czy ryż. W kolejnej części naszego poradnika dowiesz się, jakimi właściwościami wyróżnia się kasza gryczana i jak wiele zastosowań znalazła w kuchni.

Cenne właściwości kaszy gryczanej

Kasza gryczana to bardzo bogate źródło potasu, selenu, żelaza, fosforu, cynku, magnezu, miedzi, krzemu czy kwasu foliowego. W jej składzie nie brakuje także witamin z grupy B, witaminy E oraz cennych antyoksydantów, które obniżają ryzyko występowania wielu groźnych chorób. Ponadto produkt ten zawiera wiele błonnika pokarmowego i charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym. Oznacza to, że dania z kaszy gryczanej https://dietly.pl/blog/przepisy-z-kasza mogą spożywać osoby z cukrzycą czy insulinoopornością. Kolejny atut to wysoka zawartość błonnika pokarmowego, co przekłada się na długotrwałe uczucie sytości.

Dietetycy podkreślają, że regularne spożywanie kaszy gryczanej odkwasza organizm. Produkt sprawdzi się świetnie przy zaburzeniach pracy jelit oraz wspomoże osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu. Na tym jednak nie koniec dobrych wiadomości. Ten rodzaj kaszy zalecany jest również osobom z anemią. W dodatku działa wspomagająco przy niedokrwistości organizmu. Natomiast dodatek kwasu foliowego pozytywnie wpływa na rozwój ciąży. Wszystko to sprawia, że mamy do czynienia z bardzo zdrowym i często polecanym przez specjalistów produktem. Zdecydowanie warto poznać kilka przepisów i włączyć go do diety.

Kasza gryczana – szerokie zastosowanie w kuchni

Kasza gryczana bardzo często stosowana jest w polskiej kuchni. Nic dziwnego, gdyż świetnie pasuje do mięsnych sosów oraz przeróżnych warzyw. Ponadto możesz przygotować kotlety czy placki. Dużą popularnością cieszą się również pierogi z farszem. To tylko niektóre dania z kaszy gryczanej. Zarówno w internecie, jak i w książkach kucharskich znajdziesz wiele świetnych przepisów. Zazwyczaj są bardzo szybkie i proste, więc z powodzeniem przygotujesz przepyszny obiad dla całej rodziny.

Przy gotowaniu kaszy bardzo ważne są proporcję. Na każdą miarę produktu najlepiej użyć dwóch miar wody. Pamiętaj również, aby gotować na małym ogniu przez ok. 15-20 minut. Po tym czasie należy poczekać, aż kasza gryczana wchłonie pozostałą wodę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here