Liczi to nic innego jak roślina, która posiada ciekawe właściwości zdrowotne a mianowicie minimalizuje ryzyko wystąpienia nowotworów. Dodatkowo dostarcza dużą ilość witaminy C czy też odpowiedzialna jest za regulowanie ciśnienie krwi potasu, dlatego niech nie dziwi fakt, iż tak dużo mówi się na jej temat. Wiele osób nie ma jednak pojęcia nie tylko o jej istnieniu, ale przede wszystkim sposobie czy też metodzie spożywania liczi, tego jak do jej jedzenia najzwyczajniej w świecie podejść.
Jakie właściwości zdrowotne posiada liczi nazywana chińską wiśnią?
Ogranicza wystąpienie miażdżycy, liczi posiada polifenole, jakie de facto wpływają korzystnie na obniżenie i regulowanie stężenia cholesterolu całkowitego HDL, dzięki czemu eliminują zbyt dużą ilość cholesterolu złego LDL. Taki proces w dużym stopniu hamuje rozwój ewentualnej miażdżycy.
Dba o nasze ciśnienie, liczi zawiera potas który jak doskonale wiemy, jest odpowiedzialny za regulowanie ciśnienia krwi przy jednoczesnym uwzględnieniu pracy serca. Z tego też powodu zaleca się spożywanie liczi osobom chorującym na nadciśnienie.
Udowodniono, iż liczi posiada właściwości antynowotworowe, a nawet pomagać w zwalczeniu raka, dzięki związkom polifenolowym jakie działają wręcz przeciwutleniająco.
Liczi dostarcza bardzo dużo witaminy C, ma jej znacznie więcej niż popularne cytrusy jak pomarańcze oraz cytryna
Jak najlepiej spożywać liczi?
Liczi bez najmniejszego problemu możemy spożywać na surowo, z uwzględnieniem co zrozumiałe potrzeby pozbycia się niewielkiego kawałka skórki oraz ogonka, potem trzeba jedynie obedrzeć resztę skórki. Dzięki temu dostaniemy się bezpośrednio do jego miąższu, który jest nie tylko słodki czy też lekko wręcz kwaśny, ale często uważamy iż nader orzeźwiający. Na samym końcu zachodzi konieczność usunięcia brązowej pestki, jednak to nie powinno stanowić problemu, ważne by owoc być przede wszystkim wystarczająco dojrzały. Owoc liczi to częsty dodatek deserów, mięs, ryb, lodów niekiedy wręcz owoców można, idealnie nadaje się do wykorzystania jako składnik naszego soku lub kompotu. Jak więc widać, samo spożywanie liczy nie jest czymś skomplikowanym czy też trudnym zadaniem, a ze względu na swój potencjał zdrowotny jest to owoc który większość z nas powinna najzwyczajniej poznać. Mało tego, na temat jego właściwości zdrowotnych mówiono już wieku temu w starożytnych Chinach, gdzie do dziś liczi uważane jest za coś niezbędnego w diecie czy pożywieniu każdego człowieka. Dlatego nie ma jakichkolwiek wątpliwości, iż liczi powinno nie tylko wzbudzić nasze zainteresowanie, ale wręcz zachęcić nas do jego ewentualnego pozyskania, skosztowania oraz zagoszczenia w naszej kuchni. Powyżej nawiązano do wielu przypadków, zwłaszcza potraw i dań, gdzie liczi może być nie tylko dodatkowym ale też wręcz głównym składnikiem. Zdecydujmy się na jego zakup, a tym samym doceńmy to co najważniejsze a więc posiadane przez niego co zrozumiałe i udowodnione naukowo właściwości zdrowotne, zwłaszcza w kontekście ograniczania ryzyka wystąpienia nowotworu czy zwalczania raka.