Jajka to częsty produkt, który znajduje wykorzystanie w naszej kuchni a nawet jest podstawowym składnikiem menu, w wielu przypadkach uwielbiamy je spożywać pod adekwatną do tego postacią, choć dodajemy je tez do wielu innych potraw. Oczywiście zastosowanie jajek ma nie tylko sens ze względu na ich smak, ale wartości odżywcze czy też witaminy jakie bezpośrednio wraz z nimi dostarczamy do naszego organizmu. Istnieje wiele sposobów czy też metod, a nawet przepisów jakie zakładają użycie jajka, jednak często mamy problem z przygotowaniem ich na twardo, a co za tym idzie uzyskaniem odpowiedniego efektu. Dlatego warto uwzględnić przepis nie tylko sprawdzony, ale taki który pozwoli nam w idealny sposób na ugotowanie jajek na twardo w doskonały wręcz sposób.

Gotowanie jajek na twardo, wcale nie jest czymś skomplikowanym oraz trudnym

Jak zrobić jajka na twardo?Jajka na twardo są nie tylko smaczne same w sobie, ale nadają się do sałatek lub faszerowania mięsa oraz wykonania pasty. Zanim zabierzemy się za ich gotowanie, postarajmy się najpierw po wyciągnięciu ich z lodówki o to, aby dostosowały się do temperatury panującej w danym wnętrzu, miejscu lub pomieszczeniu.

Tutaj czas gotowania jajek na twardo, uzależniony jest od ich wielkości, najmniejsze czyli mające nie więcej niż 5 cm gotujemy około 8 minut, większe ale nie przekraczające 6 cm wystarczy gotować 9 minut a największe czyli rozmiar L 10 minut. Chcesz w łatwy sposób zmierzyć wielkość jajka? Można wykorzystać suwmiarkę choć zrozumiałe, że nie każdy posiada takie narzędzie pod ręką, inną metodą domową jest położenie ich na kartkę w kratkę i obliczenie jego wielkości taką metodą.

Jak się zabrać za gotowanie jajek na twardo?

Jeżeli już mamy przygotowane jajka, to teraz zadbajmy o odpowiedni garnek który pozwoli nam swobodnie ułożyć je obok siebie na jego dnie. Potem trzeba nalać wody i dodać soli, oraz zawsze zakładać gotowanie na średnim ogniu. Najważniejsze jest tutaj obserwowanie momentu w którym woda zacznie się gotować, nigdy nie dawajmy zbyt mocnego ognia, co może doprowadzić do podskakiwania wręcz jajek a także ich pęknięcia. W następnej kolejności przenosimy garnek z jajkami najlepiej nad zlew, pod którym zalewamy zimną wodę, pozwoli to wstrzymać oraz zahamować proces ich gotowania, a po kilku minutach będą nadawać się do wyciągnięcia.

Ciekawą sugestią dotyczącą obierania jajek na twardo, jest delikatne stłuczenie ich skorupki a potem znów włożenie ich go garnka w którym znajduje się zimna woda. Tutaj jednak uwzględnijmy, iż nie mogą one znajdować się w zimnej wodzie zbyt długo, lecz tylko przez krótką chwilę gdyż nie wpłynie to na łatwe ich obieranie a wręcz przeciwnie może stanowić nie lada problem. Warto co oczywiste posiadać wiedzę na temat gotowania jajek na twardo, a tym samym co najważniejsze umiejętności nader przydatnych w tej sytuacji. Dzięki temu nie tylko uda nam się ugotować jajka na twardo, ale wręcz zadbać o ich idealną postać czy formę, konsystencję i wygląd, co zapewne jest detalem ale dla nas niejednokrotnie bardzo ważnym.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here