Lubisz jeść pizzę, i spróbować zrobić ją samodzielnie? Oczywiście tutaj najważniejszą kwestią pozostaje przygotowanie samego ciasta, które potem możemy wzbogacić o inne co za tym idzie produkty lub składniki. Ciasto powinno być tak przygotowane, aby było miękkie oraz łatwe do jego wyrobienia, jednocześnie proste w kontekście adekwatnego przepisu. Już na samym początku trzeba wspomnieć o bardzo poważnym błędzie, nigdy nie wolno wałkować pizzy a trzeba co zrozumiałe rozciągać ją w specyficzny sposób naszymi palcami. Pozwoli to nie tylko na zachowanie odpowiedniej i charakterystycznej struktury, ale sprawi iż takie ciasto wyrośnie nam po upieczeniu.

Jakie składniki są potrzebne do upieczenia ciasta naszej pizzy?

Najważniejsze składniki do pizzy, to :

30 gramów świeżych drożdży opcjonalnie 10 gram instant
około łyżki cukru
300 gram mąki pszennej
Łyżka soli oraz oliwy
200 ml ciepłej wody

Jak zrobić pizze?

Jak zrobić pizze?Najpierw w przypadku konieczności należy zadbać o optymalną temperaturę droższy, potem zająć się rozczynem a więc rozpuścić je w ciepłej wodzie i dodać około 3 łyżek mąki a tym samym także cukier. Wszystko wymieszać i pozostawić na 10-15 minut, co pozwoli na jego wyrośnięcie. Kolejnym krokiem jest wymieszanie wcześniej przesianej mąki z solą, z utworzeniem wgłębienia w środku gdzie wlejemy nasz rozczyn, zgarnąć powoli mąkę i chwilę mieszać, potem użyć oliwę.

Wyrabianie ciasta a także zostawienie je na godzinę, jest następnym etapem tworzenia ciasta na pizze, na samym końcu skupić się na przygotowaniu blaszki a także wsadzić równomiernie ciasto na całej płaszczyźnie. Piec w temperaturze około 23-250 stopni przez czas minimum 8-12 minut, i w ten sposób właśnie tworzy się najlepsze ciasto a więc nasz podkład do pizzy.

Jakie dodatki do pizzy warto wykorzystać?

Analizujesz które dodatki do pizzy warto wykorzystać? Możliwości mamy bardzo wiele, choć oczywiście większość z nas postawi na różnorodne odmiany sera czy wędlin, także kiełbas a tym samym nawiązanie do konkretnej odmiany pizzy. Warto aby nie przesadzić z ich ilością, w tej sytuacji wcale nie zawsze więcej oznacza lepiej, lecz szukać odpowiedniej dla nas pizzy pod względem tego z czego się ona składa.

Niech więc stworzona przez nas pizza, będzie smaczna a niejednokrotnie pozwoli nam na posiadanie satysfakcji i umiejętności, pozwalających na jej stworzenie. Składniki warto wykorzystać dopiero na sam koniec, ale wcześniej je przygotować czy też ułożyć na cieście, w taki sposób aby znajdowały się one na naszej całej pizzy, oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie aby ją podzielić pod tym kątem. Wiele osób uważa, iż jest to nawet ciekawe rozwiązanie oraz możliwość stworzenia dwóch pizz z jednej, co wydaje się korzystnych i praktycznym zwłaszcza gdy taka pizza ma być przygotowana dla kilku osób.

Jedno jest pewne, jeżeli wykażemy przynajmniej trochę chęci, to szybko uświadomimy sobie iż przygotowanie pizzy wcale nie jest tak skomplikowane oraz trudne jak nam się wydaje. Zacznijmy więc od zabrania się za ciasto, a zwłaszcza przygotowania produktów z których wykonana będzie nasza pizza, także skorzystajmy z konkretnego przepisu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułJak odetkać nos?
Następny artykułJak podłączyć router?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here