Nic tak nie rozbudza o poranku jak aromatyczna, świeżo zaparzona kawa. Rozpoczęcie dnia filiżanką gorącego naparu to przepis na wyśmienity nastrój i potężną dawkę pozytywnej energii. Smak kawy zależy od m.in. gatunku, stopnia wypalenia i świeżości ziaren kawowych. Jaką kawę wybrać?
Jakie kawy znajdziemy na rynku?
Wyróżniamy trzy podstawowe gatunki kaw, różniące się od siebie walorami smakowymi, wyglądem ziaren oraz miejscami uprawy. Pierwsza z nich – arabika – ma najmniejszą zawartość kofeiny (0,9-1,7%) i nie ma wyraźnych nut kwasowości. Występuje w około 20 różnych odmianach. Arabikę, którą uważa się za najszlachetniejszy gatunek kawy, poleca się miłośnikom delikatnych napojów bez charakterystycznej goryczy.
Drugim rodzajem kawy jest robusta. Zawartość kofeiny w robuście to około 4%. Kawa jest idealna dla osób lubiących mocne, wyraziste napary.
Liberica, czyli trzeci gatunek kawy, ma lekki, łagodny smak i lekko orzechowy aromat. Doskonale nadaje się do przygotowywania koktajli kawowych o niskiej zawartości kofeiny.
Na rynku znajdziesz również starannie skomponowane mieszanki różnych gatunków kaw. Najczęściej spotykane są kompozycje arabiki i robusty w różnych proporcjach.
Ziarnista czy mielona?
Producenci oferują nam kawy w postaci wypalonych ziaren do samodzielnego zmielenia (kawy ziarniste) lub w postaci zmielonej. Lepszym wyborem są kawy ziarniste. Świeżo palone kawy ziarniste MK Cafe Fresh to pełnia smaku i bogactwo aromatu zamknięte w niewielkich ziarnach kawowych. Wypicie filiżanki takiego naparu to nie tylko skuteczny sposób na pobudzenie, ale także wyjątkowa uczta dla podniebienia, która sprawia przyjemność i wywołuje pozytywne emocje.
Na stronie mkfresh.pl znajdziesz mieszanki starannie wyselekcjonowanych ziaren pochodzących z najróżniejszych zakątków świata. Propozycją są produkty o kilku stopniach wypalenia, wyjątkowych nutach smakowych i różnych intensywnościach – np. brazylijsko-kolumbijski Master Blend o średniej intensywności, średnim stopniu wypalenia i profilu aromatycznym czekolady, karmelu, cytrusów i prażonych migdałów, czy też intensywna, ciemna Supreme Strength o aromacie kakao, brzoskwini i pieprzu.
Dopasowanie ziaren do ekspresu
Kawę ziarnistą dobierz do swojego ekspresu. Do ekspresów ciśnieniowych i automatycznych poleca się kawy ciemno palone. Oleistość takich ziaren pozwala wydobyć głębie smaku podczas parzenia. Kawa z jasnych ziaren nie będzie tak wyrazista i może mieć lekko kwaskowy posmak.
Do ekspresów przelewowych przeznaczone są jasne, słabo wypalone ziarna. W takich urządzeniach gorącą wodę przelewa się przez świeżo zmieloną kawę. Dzięki temu możemy uzyskać intensywny smak i aromat napoju nawet z najsłabiej wypalonych ziaren.
Najlepszy wybór do ekspresu kolbowego to kawa średnio wypalona wzbogacona o subtelne nuty kwiatowe i owocowe.
Wybór idealnej kawy to niełatwe zadanie. Poznaj różne rodzaje ziaren, eksperymentuj, nie bój się nowych smaków. Metodą prób i błędów znajdziesz swój perfekcyjny aromat, który każdego poranka będzie wprawiał Cię w wyśmienity nastrój.