Garnki to jedne z najczęściej używanych narzędzi w kuchni, dlatego odpowiedzi wybór nie powinien być przypadkowy. Decydując się na zakup prawdopodobnie będą one nam służyć przez lata, dlatego tym bardziej musimy podejść do zakupu jak bardziej świadomi.

Jaki zestaw garnków kupić? Sprawdź pięć kryteriów, które mogą pomóc ci w dokonaniu właściwego wyboru.

Różnorodność garnków dostępnych na rynku umożliwia dostosowanie wyboru do ulubionych rodzajów obróbki termicznej i innych preferencji. Garnki różnią się od siebie nie tylko kształtami, ale również wykorzystanymi w procesie produkcyjnym materiałami. To właśnie one w największym stopniu wpływają na właściwości akcesoriów. Co jeszcze jest istotne? Oto pięć podstawowych wskazówek, które pomogą ci wybrać dobre garnki.

#1 Dopasuj rodzaj garnków do posiadanej kuchenki

Jeśli w kuchni masz kuchenkę gazową, wybór jest dość prosty – w zasadzie każdy rodzaj garnków nadaje się do wykorzystania na gazie. W przypadku elektrycznej płyty ceramicznej istotny jest nie tyle materiał, ile format garnka. Dno powinno być dość grube i płaskie – takie rozwiązanie pozwala na optymalne rozprowadzanie ciepła.

Kuchenka indukcyjna wymaga natomiast specjalnych garnków z ferromagnetycznym dnem. Najczęściej wykonuje się je ze stali nierdzewnej 18.0, która wykazuje takie właściwości. Takie garnki najczęściej opatruje się symbolem indukcji, jednak może się zdarzyć, że trzeba będzie przeanalizować ich budowę pod kątem materiału.

#2 Szukaj garnków z grubszym dnem

Im cieńsze jest dno, tym większe ryzyko przypalenia potraw. Ma to szczególne znaczenie w przypadku kuchenek indukcyjnych i elektrycznych ceramicznych, w przypadku których mechanizm grzania jest diametralnie inny.

#3 Wybierz garnki z ochronną powłoką

Ta wskazówka ma szczególne znaczenie w przypadku gdy zamierzasz zainwestować w garnki aluminiowe. Są one najbardziej przystępne cenowo, jednak zawierają aluminium, które może akumulować się w ludzkim ciele, w skrajnych przypadkach prowadząc do powstawania zaburzeń na tle neurologicznym. Ochronna powłoka ceramiczna czy kamienna zapobiega przenikaniu szkodliwych substancji do pożywienia, a jednocześnie przywieraniu. Również w przypadku stali nierdzewnej z zawartością niklu (18.10) warto o tym pomyśleć – pierwiastek ten może powodować alergie.

#4 Wybierz odpowiedni materiał

Zastanawiając się, jakie garnki najlepiej kupić, dobrze zacząć od materiału. Najpierw należy rozważyć jego dobór pod kątem posiadanej kuchenki, o czym wspomnieliśmy już powyżej. Warto jednak zastanowić się również nad możliwościami w zakresie obróbki termicznej. W tym kontekście najbardziej wszechstronne są naczynia ze stali nierdzewnej. Jeśli lubisz dłuższą obróbkę, warto zastanowić się nad wyborem naczyń żeliwnych. Wytrzymują one nawet najwyższe temperatury, przez co można stosować je również w piekarniku czy nad ogniem. Z kolei jeżeli chcesz wygodnie operować garnkiem, dobrym wyborem może być akcesorium z elementami ze stali węglowej.

#5 Zwróć uwagę na kształt

Kształt również ma znaczenie. Zaokrąglone garnki lepiej sprawdzają się na kuchence gazowej, a te płaskie – na elektrycznej i indukcyjnej. W wysokich garnkach wygodnie gotuje się potrawki i zupy, a niższe mogą służyć jako alternatywa dla patelni czy woka.

Jeśli zastanawiasz się, jak wybrać garnki, aby służyły ci przez lata, nasze wskazówki z pewnością okażą się pomocne! Pamiętaj o kształcie, materiale, właściwym dnie, powłoce ochronnej, i co najważniejsze: dopasuj je do rodzaju kuchenki, jaki masz w domu!

Artykuł sponsorowany.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here