Przeglądając ofertę OSM Krasnystaw, nie sposób pominąć produktu, który jest jednym z najzdrowszych przetworów mlecznych. Mowa o kefirze. W tym tekście odpowiemy, co wpływa na jego smak i właściwości.
Kefir kefirowi nierówny
Kefir jest produktem o bardzo prostym składzie. Jednak każdy, kto choć raz kosztował kefirów różnych marek wie, że różnią się one nieco między sobą smakiem, konsystencją i barwą, a w konsekwencji również właściwościami. Osoby, które częściej jedzą ten produkt, mają nawet swoje ulubione marki (nie ukrywamy, że na naszej liście kefir Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krasnymstawie zajmuje pierwszą pozycję). Co zatem wpływa na to, jak smakuje kefir? By odpowiedzieć na to pytanie, warto przyjrzeć się procesowi jego produkcji.
Kefirowe grzybki
Kefir robi się z mleka poddanego fermentacji z udziałem tzw. ziaren (grzybków) kefirowych. Pod tą nazwą kryje się specyficzny zespół mikroorganizmów, w skład którego wchodzą:
- bakterie fermentacji mlekowej,
- bakterie fermentacji octowej,
- drożdże niefermentujące laktozy,
- drożdże fermentujące laktozę.
Żyją one w symbiozie i zachowują jak jeden organizm. Co ważne, grzybki kefirowe mogą różnić się między sobą zawartością poszczególnych składników. To z kolei jest jednym z elementów wpływających na właściwości i smak kefiru, który powstał przy ich pomocy.
W czym tkwi sekret smaku kefiru?
Sekret smaku kefiru tkwi jednak nie tylko w rodzaju ziaren kefirowych. Zależy on również od pochodzenia mleka, zawartości tłuszczu, a także od warunków, w jakich prowadzony jest proces produkcji. Różnice w smaku i właściwościach kefirów poszczególnych marek mogą być nawet bardzo subtelne, jednocześnie jednak sprawiają, że dany produkt ma w sobie to „coś”.
Tak jest właśnie z kefirem OSM Krasnystaw. Od lat zajmuje on pierwsze miejsce na liście naszych ulubionych. Na stronie https://www.krasnystaw.eu/pl można sprawdzić, w jakiej formie jest sprzedawany. Przy okazji warto też zajrzeć na listę wszystkich produktów oferowanych przez tę mleczarnię, a potem je przetestować. Maślanki, jogurty, sery, masła oraz inne przetwory również spełniają wszelkie kryteria, by trafić do „ulubionych”.