Wiele krajów ma swoje słodycze, niepowtarzalne i charakterystyczne dla określonych tradycji i kultur. Belgijskie czekoladki, tureckie desery, oryginalne ciasteczka, lizaki i słodycze z wielu krajów są znane na całym świecie. Japonia ma też ciekawe słodycze. Poznaj najsmaczniejsze japońskie desery.

Desery, jak widać na licznych zdjęciach w tej książce, są zarówno pyszne, jak i zachwycające. Piękne, perfekcyjnie wykonane i zdobione, przywodzą na myśl precyzję, którą często kojarzymy z Japończykami. Pojawienie się słodyczy wiąże się również z ich wrażliwością na piękno natury. W dekoracji dominują wzory botaniczne, podkreślające pory roku. Każde święto ma przypisane niestandardowe cukierki na określone okazje. Niektóre japońskie desery mogą zawierać składniki takie jak algi, owoce morza w proszku, a nawet sos sojowy. Słodycze tutaj mogą być nie tylko słodkie, ale także ostre, kwaśne lub słone. Nie powinny jednak być gorzkie

Pocky

Pocky to jaskrawy baton zbożowy z Japonii. Są tak popularne, że ich produkcja wykracza daleko poza samą Japonię, a kilka krajów w Azji produkuje własne smaki Pocky. Jeśli chcesz spróbować słynnych azjatyckich słodyczy, zacznij od Pocky Bars, zwłaszcza tej japońskiej wersji. Czekolada połączona z palcami to wspaniały słodki poczęstunek, który zawsze możesz zabrać ze sobą.

Mochi

Chociaż przypominają schludny makaron, nazywane są również ciasteczkami. Japońskie słodycze mochi to jeden z obowiązkowych przysmaków podczas pobytu w Kraju Kwitnącej Wiśni. Przygotowywane są one specjalnie w Sylwestra i Nowy Rok, ponieważ zgodnie z tradycją spożywa się ciasteczka na słodko, aby zapewnić pomyślność na kolejne dwanaście miesięcy. Jednak nie musisz podróżować daleko, aby zapewnić sobie sukces. Zazwyczaj prezentowane są jako desery świąteczne, ale teraz bez problemu znajdziesz je w sklepach niezależnie od daty w kalendarzu. Krakersy Mochi powstają na bazie mąki ryżowej lub specjalnego rodzaju ryżu, który po ugotowaniu staje się lepki i formuje się w małe, ukształtowane kulki.

Dango mitarashi

Jednym z tradycyjnych japońskich deserów jest dango mitarashi. To kulki ryżowe otoczone słodko-słonym syropem, który składa się głównie z cukru i sosu sojowego. Kulki są zwykle nadziewane długimi wykałaczkami. Zazwyczaj je się je z zieloną herbatą. Czasami mogą być lekko przyrumienione na grillu. Warto też powiedzieć coś o japońskich ciastach pudełkowych. Jego przygotowanie jest bardzo proste. Składniki to miód, jajka, mąka chlebowa i mleko. Ciasto wygląda jak nasz biszkopt. To idealny deser w połączeniu z zieloną herbatą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here